Strikkenwinkel.be by E.L Cravatte
  • Sinds 2004 dé Specialist
  • Binnen 30 dagen retourneren
  • Óók zakelijk bestellen
  • Veilig online betalen

De geschiedenis van de vlinderdas?

De vlinderdas is voortgekomen uit de stropdas en werd voor het eerst bekend rond het begin van de 19e eeuw. Om en nabij 1880 had de vlinderdas een plekje gekregen in veel garderobes. geschiedenis van de vlinderdas strik BE

Door de jaren heen heeft de vorm, uitstraling en stijl van vlinderdassen vele transformaties doorgemaakt. Dit zowel tijdens het dagelijks dragen van de strik maar ook op de catwalk en bij evenementen.

Om de geschiedenis van de vlinderdas te begrijpen is het belangrijk om te beginnen bij de voorloper: de stropdas. Sinds de 17e eeuw werden namelijk stropdassen mainstream gedragen, dit begon bij de Franse elite die de stropdas droegen na dit gekopieerd te hebben van Franse soldaten die de stropdas hadden gezien bij Kroatische soldaten in de 30-jarige oorlog (1618-1648).

Black tie geschiedenis vlinderdas

Het duurde tot 1886 dat de vlinderdas werd geïntroduceerd door Pierre Lorillard als onderdeel van de Tuxedo. Destijds organiseerde dhr. Lorillard een bal in de Tuxedo Club (nabij New York) en introduceerde hij de Tuxedo als nieuwe formele kledingstijl, dit werd meteen een hit en werd later ook wel bekend als de black tie dresscode.

Eerder was de vlinderdas dus met name bedoeld als formele accessoire. Door de ontwikkeling van nieuwe vormen, patronen en het gebruik van andere materialen werd de vlinderstrik echter ook steeds geschikter voor andere uitstralingen. Zo waren modeontwerpers als Karl Lagerfeld en Manolo Blahnik stijlvolle dragers, terwijl entertainers als Frank Sinatra, Fred Astaire en Stromae ook vlinderdassen droegen net zoals wetenschappers (bv. Albert Einstein), politici (Winston Churchill, Elio Di Rupo) en filmpersonages (bv. James Bond).

geschiedenis van de vlinderdas dames style 

Door de jaren heen begonnen ook vrouwen de vlinderdas steeds meer als accessoire te dragen met een doorbraak in de jaren 1920 en 1930 toen actrices zich mannelijker begonnen te kleden met bijvoorbeeld kostuums, hoeden en vlinderdassen. Met name de filmsterren Marlene Dietrich en Katharine Hepburn speelden hierin een grote rol.

Kortom, door de jaren heen heeft de vlinderdas zich getransformeerd van een puur formele accessoire naar een accessoire die dagelijks gedragen kan worden door man en vrouw, jong en oud voor een unieke uitstraling. Dit is ook terug te zien in fashion blogs waar wereldwijd dagelijks getoond wordt hoe vlinderdassen bij een stijlvolle outfit thuishoren!

Prijs kwaliteit is uitstekend. Zeer vlug geleverd. Deze bretels doen het uitstekend en springen niet los door de brede stevige klemmen.
Guy Triest
Prima product, zware bretellen, en dat zijn ze dan ook, stevig, net zoals ik ze wou.
Ook makkelijk te bestellen en snel geleverd
Didier Beckers
Prima product, niets overdreven in de beschrijving, is exact wat het moet zijn
Makkelijk te bestellen en snel geleverd
Meer moet dat niet zijn
Didier Beckers
Overzichtelijke site.
Veel keuze.
Snelle levering.
Goede prijs/kwaliteit.
Dieter
tip top inorde
Mulle Hilde
Snel geleverd en topkwaliteit! Aanrader!
Kris

Betaal veilig online

×